Podobnie jak w przypadku większości urządzeń kuchennych, zakup nowego piekarnika trzeba dobrze przemyśleć.
Można wybrać modele wolnostojące lub też montowane na ścianie, piece pojedyncze lub podwójne, drzwi otwierane w dół lub z boku. Patrząc na duży wybór i funkcje różnych piekarników, trudno wybrać najbardziej odpowiedni model, oczywiście trzeba brać pod uwagę jakie przyłącza posiadamy w naszej kuchni. Jeżeli nie posiadamy gazu, wówczas oczywiście wybierzemy piekarnik elektryczny.
W przypadku piece elektrycznego dobrym pomysłem będzie zakup pieca konwekcyjnego. Piece gazowe wykorzystują gaz ziemny lub propan do uzyskania płomienia za pomocą głównego palnika umieszczonego u podstawy piekarnika. Płomienie zasilane gazem mogą następnie promieniować do pieca, aby ogrzać go do żądanej temperatury. Z drugiej strony konwekcja wykorzystuje element elektryczny u podstawy do ogrzania komory piekarnika, a następnie wykorzystuje wentylator do przemieszczania ciepła wokół do równomiernej dystrybucji ciepła. Gaz posiada wiele zalet, ale nie jest idealny do pieczenia wszystkich potraw.
Ponieważ piekarniki gazowe wykorzystują bezpośrednie źródło do napędzania płomienia, szybciej rozgrzewają piekarnik. Jednakże, ponieważ grawitacja powoduje unoszenie się gorącego powietrza i opadanie chłodnego powietrza, rezultatem może być nierównomierna dystrybucja ciepła, co może powodować nierówne gotowanie potraw.
Piece konwekcyjne są w stanie złagodzić ten problem, używając wydajnego wentylatora do przemieszczania gorącego powietrza po komorze piekarnika, tak aby ciepło było równomiernie rozprowadzane. Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, gdy powietrze może przemieszczać się po komorze, dlatego ważne jest, aby nie przepełniać piekarnika. Obecnie w większości restauracji znajdziemy piece wsadowe elektryczne, które są uważane za najwygodniejsze w obsłudze. Dostępnych jest wiele różnych modeli, także z funkcją auto mycia, co jest niezwykle wygodne. Na piecach często pozostaje pewna ilość tłuszczu, dlatego też należy dbać o czystość pieca.