Duże gospodarstwo zajmujące się wytwarzaniem warzyw i owoców, muszą posiadać specjalistyczne chłodnie na swoje płody rolne.
Chłodnia powinna charakteryzować się możliwością regulacji temperatury, różne warzywa czy też owoce powinny być przechowywane przez maksymalnie określony okres czasu. Z pewnością należy zadbać o to aby chłodnia była właściwa odizolowana, dlatego też trzeba dobrać odpowiednia ilość styropianu, dzięki niemu ciepło nie będzie docierało do środka.
Utrzymanie stałej temperatury będzie wówczas tańsze, ponieważ agregat chłodzący będzie musiał wykonać mniejszą ilość pracy i zużyje mniej prądu. Warto także zadbać o właściwy kolor blachy, im jaśniejsza, tym mniej będzie się nagrzewała. Warto zadbać o to aby dach został także zaizolowany, ponieważ tam będzie padało najwięcej światła.
W całej hali powinna panować odpowiednia wilgotność, która musi być dość duża, jeżeli będzie zbyt sucho warzywa i owoce zaczną wysychać i tracić wodę, przez co stracą na wadze. Obieg powietrza pomiędzy półkami nie może być zakłócony, to ważne aby powietrze docierało do wszystkich skrzynek w magazynie.
Oczywiście chłodnia może zostać podzielona na różne sekcje w których można będzie utrzymywać różną temperaturę. W odpowiedniej temperaturze jabłka można przechowywać nawet przez okres 12 miesiącu, dzięki temu można będzie wybrać moment ich sprzedaży po najlepszej cenie. Chłodnia zachowa ich odpowiednia świeżość, oczywiście jeżeli temperatura będzie stała. Jeżeli agregat nie będzie pracował prawidłowo wówczas jabłka mogą zacząć gnić, dlatego też cały system musi być niezawodny. Z pewnością trzeba będzie także pilnować dużej wilgotności i obiegu powietrza. Z pewnością przechowywanie jabłek przez zimę musi odbywać się we właściwych warunkach. Trzeba zachować odpowiednią temperaturę, w zależności od odmiany jabłek. Trzeba także zwrócić uwagę na jak dojrzałe były jabłka w czasie zbiorów. Oczywiście trzeba zastosować odpowiednie skrzynki, dzięki którym jabłka pozostaną w dobrym stanie.