Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która powoduje trudności z trawieniem glutenu – białka zawartego w pszenicy, żytniej, jęczmieniu i owsie.
Osoby z celiakią muszą przestrzegać diety bezglutenowej, która polega na wykluczeniu produktów zawierających gluten. Jednocześnie, dieta ta powinna być zróżnicowana i bogata w wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz listę produktów, które warto włączyć do diety dla osób z celiakią.Warzywa i owoceWarzywa i owoce to podstawa zdrowej diety, a w przypadku diety bezglutenowej dla osób z celiakią są niezwykle istotne. Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów, które wspierają pracę układu trawiennego. W diecie dla celiaków warto wybierać przede wszystkim sezonowe i lokalne owoce i warzywa, które mają najlepszy smak i najwięcej wartości odżywczych. W diecie bezglutenowej dobrze sprawdzają się warzywa takie jak: marchewka, papryka, brokuły, kalafior, szpinak, sałata, pomidory czy cukinia. Z kolei owoce, które warto jeść to: jabłka, banany, gruszki, jagody czy truskawki.Korzystne dla zdrowia i w diecie dla celiaków są również owoce i warzywa kiszone, takie jak kiszone ogórki, kapusta, kwaszone jabłka, buraki czy marchewka.
Dzięki fermentacji takie produkty są bogate w probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a tym samym na pracę układu trawiennego.Produkty zbożowe bezglutenoweOsoby z celiakią muszą wykluczyć z diety produkty z glutenu, takie jak chleb, makarony, kasze, płatki śniadaniowe, ciasta czy pieczywo.
Jednocześnie, istnieje wiele produktów zbożowych bezglutenowych, które warto włączyć do diety dla celiaków. Do takich produktów należą m.in.:
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- ryż
- kukurydza
- proso
- quinoa
- ziarna amarantusa
- ziarna chia
Warto pamiętać, że produkty bezglutenowe nie zawsze są równoważne pod wzglępu wartości odżywczych z ich glutennymi odpowiednikami. Dlatego też, przed zakupem produktów warto dokładnie przeczytać etykiety i wybierać te, które są wzbogacone w składniki odżywcze, takie jak błonnik czy witaminy z grupy B.Dobrym pomysłem na włączenie produktów bezglutenowych do diety są również mąki bezglutenowe, takie jak mąka ryżowa, kukurydziana czy ziemniaczana. Z tych mąk można przygotowywać różnego rodzaju ciasta, placki, pierogi czy kluski.Mięso, ryby i nabiałW diecie dla celiaków warto również uwzględnić produkty bogate w białko, takie jak mięso, ryby czy nabiał. Osoby z celiakią mogą spożywać mięso, ryby, jaja, mleko, sery i jogurty, ale warto zwrócić uwagę na to, aby wybierać produkty naturalne, a nie te przetworzone i zawierające w swoim składzie dodatkowe substancje.W diecie dla celiaków warto również uwzględnić tłuszcze, takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy masło. Tłuszcze te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego.Pamiętaj, że dieta bezglutenowa może być smaczna i wartościowa pod warunkiem, że jest zróżnicowana i uwzględnia produkty bogate w wartości odżywcze. Włączając do diety owoce, warzywa, produkty zbożowe bezglutenowe, mięso, ryby i nabiał, zapewnisz sobie nie tylko pełnowartościowe posiłki, ale również zdrowie i dobre samopoczucie.